29 травня 2012
Заява Житомирської обласної організації ВО "Свобода" з приводу ситуації на ринку молока

Штучне зниження ціни на молоко для селян підтверджує антинародну спрямованість режиму Януковича-Азарова. Закупівельники, маючи лобі в особі влади, безпідставно, на власний розсуд, ігноруючи будь-які інтереси селян, вкотре штучно занижують ціну на молоко. Утворилась така собі "молочна мафія", яка контролює ринок молока в області, встановлюючи тут власні ціни. У більшості населених пунктів Житомирщини закупівельні ціни останніми місяцями складають 1, 65 ‒ 1, 73 гривні за літр, отже постанова Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2009 року, яка гарантувала селянам мінімальну ціну за літр зданого молока 2, 12 грн., повністю ігнорується. В той же час, на ринку літр молока коштує 6-7 грн., а в крамниці літр знежиреного молока ‒ вже більше 9 гривень. При цьому селяни змушені здавати вироблений тяжкою працею продукт на власний ризик, позаяк розрахунок відбувається наступного місяця і вартість літру, очевидно, залежить від прибутку заготівельника, чим пояснюється нестабільність цін. Існують випадки невиплати коштів за здане молоко. Позаяк селянин позбавлений вибору, умови йому диктують заготівельники.

У молочні галузі діють свої закони ‒ закони нахабства і наживи на чужій праці. Складається враження, що цінова політика в цій галузі спрямована на знищення молочного скотарства. Мета заготівельників ‒ надприбутки, інтереси українського селянина нікого не цікавлять. У таких умовах селяни продовжують вирізувати корів, оскільки не бачать сенсу їх утримувати. Для селянина кошти, отримані за молоко, є єдиним заробітком і дають йому можливість виживати за умов безвідповідальної політики щодо сільського господарства. Влада бездіяльна, вона не захищає селян, не впливає на ситуацію, чим фактично стала на бік заготівельників.

Житомирська обласна організація ВО "Свобода" вкрай занепокоєна ситуацією на ринку закупівель молока та закликає всіх селян-виробників молока об'єднатися і захистити свої інтереси. Ми повинні змусити заготівельників встановити адекватні ринкові ціни на молоко, якщо навіть для цього доведеться оголосити бойкот.

Житомирська обласна організація ВО "Свобода" вимагає жорсткого контролю за закупівельними цінами на молоко з боку обласної влади. Вважаємо, що в цій ситуації обласна рада та адміністрація, Антимонопольний комітет, органи МВС та прокуратура мають стати на бік селян та вимагати дотримання постанови Кабміну про мінімальні закупівельні ціни на молоко. Ми наполягаємо на негайному укладенні договорів селян із заготівельниками з обов'язковим пунктом про мінімальну ціну.

Ми наголошуємо на необхідності запровадження відкритих аукціонів із закупівлі молока у населення, адже лише так можна уникнути остаточного зубожіння селян та занепаду молочного скотарства не тільки у Житомирській області, але й по всій Україні. Аукціон має діяти за принципом: сировинна база дістанеться тому заводу, який дасть найкращу ціну і найкращі умови для розвитку молочного скотарства. Пропонуємо починати торги на аукціоні від 3 гривень за літр молока влітку і 4 гривень за літр узимку.

Лише ці першочергові дії здатні зупинити наступ гурту олігархів-заготівельників на селян-виробників молока та припинити остаточне зубожіння селянства і знищення молочного скотарства на Житомирщині. Залишаємо за собою право закликати селян відмовлятись від здачі молока заготівельникам.

Сидір Кізін Голова Житомирської обласної організації ВО "Свобода"