18 травня 2012
Проект рішення Житомирської міськради про демонтаж пам'ятника В. Ульянову (Лєніну) на Соборному майдані міста Житомир

Окупація большевицькою Росією в результаті російсько-української війни 1918‒1921 років значної частини Української Народної Республіки мала надто трагічні наслідки для українського народу. В. Ульянов (Лєнін) був ідейним натхненником та безпосереднім засновником злочинної тоталітарної системи, що знищила незлічиму кількість українців війнами, голодоморами, політичними репресіями. Наслідком злочинних діянь Лєніна став Голодомор, який визнано Законом України "Про Голодомор 1932‒1933 років в Україні" геноцидом українського народу (стаття 1). Масові репресії та депортації винищили найактивнішу частину українців. Кількість жертв складає близько двадцяти мільйонів. Особа, яка є основним організатором цих злочинних діянь проти української нації та держави, не може бути об'єктом поклонінь.

Світова спільнота засудила комунізм нарівні з нацизмом. Україна, яка сповідує демократичні цінності й обрала європейський шлях розвитку, не має права пропагувати кривавих тиранів. У книзі Гуннара Гайнзона "Словник народовбивств", Rovohlt Taschenbuch, 1998 р., яка видана з нагоди 50-ліття Конвенції ООН 1948 року, на сторінці 56 можна зустріти ім'я Лєніна серед світових лідерів з винищення людства: "Сталін ‒ 42 672 000 жертв, Мао Дзедун ‒ 37 828 000 жертв, Гітлер ‒ 20 946 000 жертв, Лєнін ‒ 4 017 000 жертв".

Розробку проектно-кошторисної документації зі встановлення пам'ятника В.Ульянову (Лєніну) не узгоджували з органами місцевого самоврядування, її було замовлено наказом обласного комітету КПСС, тобто рішенням однієї політичної сили без будь-якого узгодження з громадою міста.

Пам'ятник Лєніну в місті Житомир не внесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України у зв'язку з невідповідністю критеріям, визначеним постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 р. №1760 "Про затвердження порядку визначення категорій пам'яток для занесення об'єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України". Таким чином, відповідно до Закону України "Про охорону культурної спадщини", ця споруда не вважається пам'яткою, не підлягає охороні державою та не може бути на утриманні держави та територіальної громади.

Заслухавши інформацію депутата Житомирської міської ради С. В. Онищука, з метою виконання Указів Президента України №250/2007 від 28 березня 2007 року, № 856/2008 від 25 вересня 2008 року та №432/2009 від 12 червня 2009 року, для очищення міста Житомир від тоталітарних символів, керуючись ст. ст. 26, 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Житомирська міська рада.

ВИРІШИЛА:

1. Здійснити демонтаж пам'ятника В. Ульянову (Лєніну), який розташований на Соборному майдані м. Житомир.

2. Управлінню містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Житомирської міської ради розробити проектно-кошторисну документацію демонтажу пам'ятника В. Ульянову (Лєніну) та провести тендер з визначення виконавця робіт.

3. Департаментові бюджету та фінансів Житомирської міської ради визначити джерела фінансування демонтажу.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Г. В. Семенець.

Голова ради В. М. Дебой