17 травня 2012
Заява Черняхівської районної організації ВО "Свобода" Житомирської області з приводу загрози екологічної катастрофи в районі

Черняхівська районна партійна організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" висловлює офіційний протест проти рішення Черняхівської районної ради Житомирської області, ухваленого на одинадцятій позачерговій сесії шостого скликання 26 квітня 2012 року. Депутати надали погодження ДП НАК "Надра України" "Житомирбудрозвідка" для отримання спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування корисних копалин на території району.

Занепокоєння викликає той факт, що це рішення ухвалили без урахування громадської думки та публічного обговорення цього питання мешканцями відповідних територіальних громад, а також не обійшлось без адміністративного тиску, що є порушенням чинного законодавства.

Черняхівська "Свобода" вимагає від районних депутатів переглянути та скасувати відповідне рішення місцевого органу самоврядування.

Як повідомляє районна газета "Нове Життя", погодження про отримання спеціального дозволу надано переважною більшістю голосів депутатів, метою якого є видобування титанових руд Торчинського родовища на ділянці площею 346, 5га, що розташоване на території Горбулівської сільради та Тростянецького родовища на ділянці, площею 874, 4га, Салівської сільської ради.

Необхідно також наголосити, що зазначене рішення районної ради викликало негативну реакцію як мешканців вказаних територіальних громад, так і сусідніх. Справа в тому, що видобуток та збагачення титаново-ільменітових руд є надто шкідливим для здоров'я людей та для навколишнього середовища і фактично перетворює великі площі родючих ґрунтів на териконову пустелю з високим рівнем радіаційної та хімічної забрудненості. Землі після подібної діяльності практично не відновлюються. Цьому не бути!

Слава Україні!

Юрій Малашевич, голова Черняхівської районної організації ВО "Свобода"