21 вересня 2011
Звернення ВО "Свобода" до Житомирської обласної влади щодо партизанського руху

Голові Житомирської обласної ради.

панові Йосипу Запаловському,.

Голові Житомирської облдержадміністрації.

панові Сергієві Рижуку.

Дії обласної влади ‒ ради та державної адміністрації ‒ викликають занепокоєння та стурбованість Житомирської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Ця влада щораз більше показує нам невідповідність викликам сьогодення.

Як, скажімо, розуміти, що на святкування 20-ї річниці Незалежности можновладці навіть не вийшли до людей, аби спільно відсвяткувати та зробили все, аби знівелювати це велике свято? Про День Незалежности жителям міста та области нагадували лише вітальні рекламні щити, які чомусь замість тих, хто боровся й загинув за волю України, несли зображення Президента України, голів Житомирської ОДА, обласної та міської рад, що можна вважати прихованою політичною рекламою.

Натомість, цьогоріч було проведено пишні масові святкування з причини 66-ї (!) річниці перемоги над гітлеризмом та 70-ліття від початку совєцько-німецької війни. Все це відбувалось із масовою червонопрапорною вакханалією, яку згодом було визнано неконституційною. Варто нагадати, що Україна 40-х років минулого століття не мала власної держави та не могла бути суб'єктом військових дій, а стала лише об'єктом. Українську карту відверто розігрували між собою два найненажерливіші тирани ХХ-го століття ‒ Сталін та Гітлер, що прагнули збільшувати території власних імперій: комуністичної СССР та нацистської Німеччини. Їх ідеології визнано світовою спільнотою як людиноненависницькі. Українці змушені були воювати в арміях цих імперій по різні боки, подекуди один проти одного. Часто їх використовували як "гарматне м'ясо" "видатні" полководці з обох протиборчих сторін. Українці в цій війні воювали за власну землю та родини і аж ніяк не за Сталіна та Гітлера, не за СССР та Німеччину. При проведенні цих заходів, різноманітних "наукових" конференцій у начальних закладах відбувалося паплюження справжньої сили українців у тій війні, єдиної організації, що боролась за державу, якою Ви тепер керуєте, ‒ Української Повстанської Армії та її вояків. Під різними назвами, під командою різних воєначальників та подекуди розрізнено діяли партизанські бойові загони, але мета була одна ‒ Українська Соборна Самостійна Держава, яку сьогодні ми вже маємо. Але те, що відбувається, інакше як абсурдом не назвати.

Продовженням цього безглуздя є призначене Президентом та Головою Верховної Ради відзначення роковин так званого "партизанського руху" в Україні, до якого долучаються державні установи, трудові колективи, студентська та учнівська спільнота. Це надто шкідливо для молоді, яку примусово залучають до цих заходів, адже там відбувається постійне перекручування історії, оббріхування національних героїв, пропаганда злочинної держави, котрої вже не існує. І все це ‒ за гроші українців, які слід витрачати на соціальні потреби. Шиють червоні прапори, встановлюють дорогі пам'ятки діячам совєцької доби, безцільно сотні тисяч гривень згоряють на Корбутівці. Все це ‒ кошти платників податків, які можна використати на справжню допомогу ветеранам тієї війни. Вони старі та немічні, їм не потрібен прапор та меморіальні дошки. Ліки, продукти, транспорт, житло ‒ ось що потрібно цим людям. Незалежно від армії, в якій вони воювали ‒ бо були змушені.

Що є партизанська війна за визначенням? Це війна, яку ведуть озброєні формування, створені переважно з місцевих, що уникають відвертих сутичок з більш чисельним і сильним ворогом, мають підтримку етносу, на території якого воюють. По суті, це народна війна проти будь-якої окупації. А окупантами України на той час почергово були згадані імперії. Виходячи з цього, большевицький диверсійний рух, поширений на Україну, жодного відношення до партизанського не мав, позаяк його мета була ‒ відновлення імперії, чужої місцевому населенню. Диверсійні військові угруповання під командою Ковпака, Фьодорова, Сабурова чинили злочини проти українців: грабунки, мародерство, масові вбивства ‒ все це достоту відомо з донесень приставлених до цих загонів енкаведистів. Ці військові угрупування вели війну проти справжніх партизанів ‒ українських формувань, як то УПА й "Поліська Січ". Відомий факт підлого вбивства мєдвєдєвськими бойовиками вісьмох бульбівців під час дії домовлености про ненапад. Більше того, ці загони брали участь у провокаціях проти німців, в результаті яких карателі знищували цілі села, як-от Копище Олевського району чи Теньківка сучасного Червоноармійського.

Це свідчить лише про одне ‒ диверсійні загони СССР жодним чином не може бути визнано партизанськими, позаяк складались вони не з місцевого населення, діяли для відновлення окупації, тероризували місцеве населення, унаслідок чого не мали його підтримки. Подібні "святкування" лише сіють розбрат серед українців та носять відверто провокаційний характер.

Одним із найпотужніших партизанських формувань Житомирщини варто визнати УПА "Поліська Січ", 70 років створення якої нещодавно святкувала Україна. Отаман її Тарас Бульба-Боровець діяв від імені уряду Української Народної Республіки (УНР) в екзилі. Територія, підконтрольна Олевській республіці, була вільною від будь-яких окупантів. Армія його налічувала 10 000 вояків. Діяли на теренах Житомирщини й загони та боївки УПА, керованого ОУН Бандери, до наших днів знані як бандерівці. Варто відзначити, що останній бій УПА на Житомирщині відбувся 9 липня 1955 року в селі Сушки Коростенського району. Це свідчить про мету українських партизанських формувань ‒ побудову української незалежної держави.

Вважаємо нав'язані житомирянам "святкування" окупаційних свят та відзначення окупаційних військових формувань, незалежно від участи в них українців, ганебними та принизливими щодо Української Нації. Дії влади із започаткування подібних "святкувань" призводять лише до соціального збурення.

Звертаємося до жителів области із закликом жодним чином не підтримувати подібних "святкувань". Беручи участь у цих заходах, ви підтримуєте окупацію України.

Залишаємо за собою право поширювати правду серед населення про справжні історичні події того часу. Закликаємо молодь та студентство всіляко сприяти цьому ‒ ви є майбутнє України.

Вимагаємо від обласної влади припинити відзначення подібних подій та всілякі спекуляції навколо цього, перекручування історії, оббріхування борців за волю України.

Закликаємо обласну раду, керуючись Указом Президента України "Про вшанування учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті", визнати партизанські військові формування УПА "Поліська Січ", УПА, УНРА, що діяли на теренах Житомирщини, такими, що боролись за волю України, належно вшанувати усіх вояків цих формувань та підпільників з наданням належних звань та пільг.

Слава Україні!

Слава українським партизанам!

З повагою голова Житомирської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Сидір Кізін